31.12.2020

Euskal Derbia - Taistelu Baskimaan herruudesta

Monille La Ligan seuraajille El Clásico, Derbi Madrileño ja Derbi Barceloní ovat tuttuja. Vähintään yhtä hieno ja perinteikäs mittelö on Baskimaan herruuden jakava Euskal Derbia, Baskimaan derby.

Pohjoisessa Espanjassa, Atlantin rannikolla aivan Ranskan rajan tuntumassa sijaitseva Baskimaa huokuu jalkapalloperinteitä. Alueella on ollut merkittävä vaikutus Espanjalaisen jalkapallon kehittymiseen 1800-luvun lopulta lähtien. Erityisesti alueen satamien, brittiläisten kaivostyöläisten sekä Englannista takaisin kotimaahansa palanneiden opiskelijoiden kautta peli nimeltä jalkapallo levisi Baskimaahan ja muualle Espanjaan.

Euskal Derbiassa yhteen iskevät kaksi Baskimaan suurinta, Athletic Club Bilbaosta ja Real Sociedad San Sebastianista. Molemmilla seuroilla on mittava historia: Athletic Club on perustettu vuonna 1898 ja Real Sociedad 1909. Athletic Club on Real Madridin ja Barcelonan ohella ainoa seura, joka ei ole koskaan pudonnut La Ligasta Segundaan. Tämä on bilbaolaisille suuri ylpeyden aihe.

Ylpeyttä Athletic Clubin kannattajille tuo myös sen uniikki pelaajapolitiikka, jossa seuran edustusjoukkueeseen kelputetaan pelkästään baskitaustaisia pelaajia. Tämä on yksi asia, mikä lisää derbyyn oman mausteensa, sillä oman juniorituotantonsa tueksi Athletic on monesti naarannut alueen muiden seurojen, myös Real Sociedadin, lupaavimpia junioreita.

Harvempi tietää, että myös Real Sociedad noudatti vastaavaa perinnettä aina vuoteen 1989 saakka, jolloin baskijoukkue hankki riveihinsä irlantilaisen John Aldridgen. Baskihenki on Sociedadin joukkueessakin vahvasti läsnä, sillä seuran junioriakatemia tuottaa seuralle loistavia pelaajia.

Tämän kauden derbyyn lähdetään hieman erilaisista lähtökohdista kuin viime kausilla. Viime vuosina Athletic Bilbao on derbyyn lähdettäessä ollut selkeä suosikki, mutta tällä kaudella kaikki on toisin. Kuluvana syksynä joukkueista La Real on pelannut vakuuttavammin Athleticin kyntäessä sarjataulukon alemmassa keskikastissa, välillä aivan putoamisviivan tuntumassa.

Real Sociedad johti La Ligaa pitkään syksyn aikana, mutta on viime kierroksilla tippunut Madridin suurseurojen taakse kolmanneksi. Nyt ero on venähtänyt jo lähes 10 pisteeseen ja mestaruusjuna uhkaa karata La Realilta. San Sebastianin ylpeys on syksyn aikana pelannut poikkeuksellisen tiiviin La Liga -otteluohjelman lisäksi myös Eurooppa Liigan lohkovaihetta, mikä on ajoittain näkynyt joukkueen peliesityksissä. Näistä huolimatta sarjataulukon kolmas sija ja pirteä peli-ilme ovat hurmanneet monet.

Hieman tummia pilviä Real Sociedadin taivaalle tuovat muutamat merkittävät loukkaantumiset, joista kenties merkittävin on kesällä San Sebastianiin saapunut ja pirteän alkukauden pelannut David Silva sekä pitkäaikaispotilas Asier Illarramendi.

Athletic Bilbaon kausi on ollut varsin surkea. On turvallista sanoa, että Gaizka Garitanon joukkueelta odotettiin enemmän. Pitkään lähes putoamisviivan tuntumassa majaillut bilbaolaisjoukkue on ailahdellut läpi alkukauden.

La Ligan totutun tasaisessa kärkikastissa Athletic on otteluun lähdettäessä sijalla 11, mutta matkaa putoamisviivaan on vaivaiset kolme pistettä. Välillä joukkue on väläytellyt merkkejä paremmasta, mutta tuloksissa pidempiaikaista parannusta ei ole näkynyt, eikä se ole onnistunut ketjuttamaan useampia voittoja peräkkäin.

Mediasssa Athleticin päävalmentaja Gaizka Garitanolle on huhuiltu jo potkuja, mutta toistaiseksi baski on saanut jatkaa joukkueen peräsimessä. Tappio derbyssä voisi olla viimeinen niitti, kun taas voitolla valmentaja voisi hengittää jälleen hieman vapaammin. Joka tapauksessa ottelu on myös Garitanolle äärimmäisen tärkeä.

Varmaa on se, että derbystä ei latausta tule puuttumaan, vaikka yleisöä ei San Mamésille päästetäkään.

Odotetut avauskokoonpanot

Athletic Club (4-2-3-1): Unai Simón - Yuri, Iñigo Martinez, Una Nuñez, Capa - Vesga, Vencedor - Berenguer, Muniaín, Williams - Villalibre

Real Sociedad ( 4-3-3): Remiro - Monreal, Le Normand, Zueldia, Gorosabel - Zubimendi, Merino, Guevara - Oyarzabal, Isak, Portu

Kalle

Lataa...