15.10.2020

La Liga -legendat: Juan Carlos Valerón

Juan Carlos Valeron tunnettiin pelaajaurallaan lempinimellä "El Flaco" (suom. Laiha). Kanarialaisen fyysiset ominaisuudet olivat kaukana vakuuttavista eikä tämä ollut koskaan kentän nopein. Sen sijaan Juan Carlos Valerón muistetaan teknisistä ominaisuuksistaan ja pelintekotaidoistaan. Näistä ainakin allekirjoittanut on saanut pysyvän muistijäljen.

Juan Carlos Valerón oli kuusipäisen lapsikatraan nuorin. Juan syntyi Arguineguín nimiseen, Las Palmasilla sijaitsevaan, kalastajakylään 17. kesäkuuta 1975. Kyseinen kylä tunnetaan myös David Silvan kotikylänä ja siitä, että jostain syystä norjalaiset ovat ottaneet paikan omakseen. Alueella onkin norjalainen koulu, terveyskeskus ja jopa kirkko.

Juan menetti isänsä nuorella iällä. Taloudellisesti perheen isän kuolema oli valtava isku, eikä nuori Juan saanut aina saanut uusia vaatteita tai muita tarvittavia asioita. Kaiken tämän sanottiin jättäneen keskikenttäpelaajaan pysyvän jäljen.

Juan, kuten monet muut Las Palmasilla kasvaneet, aloitti jalkapallon pelaamisen kadulla. Kaduilla hankitut peliminuutit kehittivät keskikenttäpelaajan tekniikan ylivertaiseksi. Pelkkä hyvä tekniikka ei kuitenkaan tuonut miehelle välitöntä läpimurtoa paikallisessa seurassa. CD Arguineguin sen aikainen valmentaja Juanma Rodriquez onkin sanonut useassa haastattelussa, että Valeron oli aivan liian heikko ja laiha. Hänet tönäisi sivuun kuin höyhenen, mutta hänen teknisesti hän oli ylivoimainen. Valeron on myös itse antanut kiitosta Rodriquezille: "Ihmiset sanoivat minua heikoksi, mutta Juanma uskoi kykyihini heikkouksistani huolimatta".

Juanin veli, Miguel Ángel, oli merkittävässä roolissa siinä, että keskikenttäpelaaja pääsi urallaan eteenpäin. Kaudella 1993/94 Miguel itse oli lupaava UD Las Palmasin juniori. Hän oli myös se, joka suositteli seuran reservijoukkueen valmentaja Paco Castellanolle, että seuran kannattaisi käydä tarkkailemassa hänen veljeään. Tarinan mukaan kykyjenetsijä matkustikin 66 kilometrin matkan katsomaan Juan Carlosia ja signasi miehen välittömästi, kun totesi Miguelin kehut paikkaansa pitäväksi.

Kaudella 1995/96 Juan Carlos Valerón teki debyyttinsä seuran ykkösjoukkueessa Segunda B:ssä (Espanjan kolmanneksi korkein sarjataso). Valerón ehti pelaamaan 54 ottelua edustusjoukkueessa, ennen kuin RCD Mallorca osti miehen 300 000 pesetan siirtokorvauksella. Tämä oli suhteellisen iso summa, ottaen huomioon, että miehellä ei ollut kokemusta pääsarjasta. Nykyrahassa summa on toki vain muutamia tuhansia, jos suoraan kääntää pesetat euroiksi.

Mallorcalla Valerón sai lunastettua avauskokoonpanon paikan ensimmäisenä La Liga -vuonnaan. Mallorcan kautta 1997/98 voikin pitää menestystarinana, sillä Segundasta pääsarjaan noussut joukkue sijoittui lopulta sarjataulukon 5:ksi. Lisäksi lomasaaren joukkue pääsi kyseisellä kaudella myös Copa Del Reyn finaaliin, jossa Mallorca joutui kuitenkin nöyrtymään Louis Van Gaalin johtamalle FC Barcelonalle.

Kauden jälkeen Valerón myytiin Atlético Madridiin, mikä oli 23-vuotiaalle iso asia. "Voitte kuvitella, miten hyvä tunne", kanarialainen itse kommentoi siirtoaan. Atléticossa valmentajana tuolloin oli legendaarinen Arrigo Sacchi, joka ei olisi koskaan halunnut Valerónia joukkueeseensa.

"Valmentaja ei ymmärtänyt miksi hän on täällä. Hän ei selkeästi ollut käynyt ikinä salilla ja oli todella laiha. Hän nojautui täysin taitoonsa ja Sacchi ei ollut ollenkaan vakuuttunut. Ei ollut näkyvissä, että Valerón pääsisi lainkaan pelaamaan", kommentoi asiaa Valéronin silloinen joukkuekaveri Kiko Narváez vuonna 2015 Canal+:n julkaisemassa dokumentissa.

Kaikesta huolimatta Sacchi antoi nuorella lupaukselle näytön paikan ennen kautta pelatuissa harjoitusotteluissa, joissa Sacchikin vakuuttui. Atlético Madridin kyseinen kausi ei ollut kuitenkaan mikään nappisuoritus. Joukkue sijoittui lopulta La Ligassa sijalle 13. Copa del Reyn finaalissa se hävisi Valencialle.

Seuraavalle kaudelle Atléti teki merkittäviä hankintoja. Valmentajaksi nostettiin Claudio Ranieri ja pelaajapuolelle saapuivat esimerkiksi: Jimmy Floyd Hasselbaink, Joan Capdevila, Carlos Gamarra ja Hugo Leal.

Kaikista presidentti Jesús Gilin taloudellisista panostuksista ja potentiaalista huolimatta kausi 1999/2000 meni vielä edellistäkin järkyttävämmin. Moni Los Colchoneros kannattaja muistaa kauden vavrmasti piinallisen hyvin, sillä kauden päätteeksi Atlético tippui Segundaan. Luonnollisesti myös Juan Carlos Valerón etsi kauden päätteeksi uutta seuraa.

Kesällä 2000 Valerón siirtyi hallitsevaan mestariin, Deportivo La Coruñaan, jossa keskikenttäpelaaja viihtyi aina vuoteen 2013 saakka.

Deportivo La Coruña oli vuosituhannen vaihteessa kiistatta yksi parhaista joukkueista Euroopassa. Joukkue nousi vuonna 2004 Mestareiden Liigassa aina välieriin asti. Välierissä José Mourinhon luotsaama ja Decon tähdittämä Porto vei kuitenkin pidemmän korren ja voitti loppujen lopuksi koko turnauksen.

Olemme podcastissamme fiilistelleet myös hieman tätä 2000-luvun alun Super-Deporia. Joukkueessa pelasi tuolloin sellaisia nimiä kuin Roy Makaay, Diego Tristan, Djalminha, Fran, Luque, Pandiani, Capdevila, Mauro Silva, Manuel Pablo, Scaloni ja moni muu. Hienoista pelaajista huolimatta Deportivo onnistui voittamaan vain yhden Espanjan Super Copan ja yhden Copa del Reyn. Toki näihin aikoihin Depor nappasi myös pari kakkossijaa La Ligassa, mitkä ovat kieltämättä kovia saavutuksia.

Juan Carlos Valerónin Deportivo-vuosia värittivät myös muutamat loukkaantumiset, mutta loukkaantumispäiväkirjaa emme halua alkaa pitämään. Haluamme muistaa pelintekijän ja hänen luontaisen taitonsa nurmella. Pallo jalassa ja luomassa maalintekotilanteita joukkuekavereille.

Huolimatta siitä, että hänen sopimus olisi jatkunut Deportivossa vuoteen 2015, Valerón päätti lähteä galicialaisseurasta kesällä 2013 palaten kasvattajaseuraansa Las Palmasiin. Valerón pelasi Las Palmasissa aina toukokuuhun 2016 saakka. Tuolloin hän 40 vuoden iässä ilmoitti lopettavansa pelaajauransa. Las Palmasin viimeisellä stintillä Valerón johti joukkueen La Liga -nousuun kauden 2014/15 päätteeksi.

Liitämme tähän yhteyteen vielä Youtubesta -koostevideon Valerónin taidoista. (Video ei ole meidän tekemä ja jos olisi, niin biisi olisi ollut eri.)

https://www.youtube.com/watch?v=q7IPlpR41tQ

Valerónin syöttötaito ja ensimmäiset kosketukset olivat silkkaa taidetta, joista jalkapallon ystävät saivat nauttia usean vuosikymmenen ajan.

-Mika-

Lataa...