Artikkelikuva: La Liga -legendat: Tito Vilanova

27.9.2020

La Liga -legendat: Tito Vilanova

Tämä on La Ligan legendat sarjamme osa 1, jonka keskipisteenä on 45-vuotiaana menehtynyt entinen Barca-valmentaja Tito Vilanova.

Francesc "Tito" Vilanova syntyi 17 syyskuuta 1968 Bellcaire d'Empordan kylässä, Gironan alueella Kataloniassa. Bellcaire on erittäin pieni kylä ja rekisteröityjä asukkaita siellä on alle 1000. Bellcairea ei myöskään mainosteta matkailulehdissä, joten pieni kylä on monelle todella tuntematon.

Tito Vilanova muistetaan Barcelonan päävalmentajana sekä apuvalmentajana. Katalaani ehti ennen valmentajauraansa pelata useammassa eri joukkueessa, pääosin alemmilla sarjatasoilla.

Tito oli FC Barcelonan junioriakatemian kasvatti. Hän vietti akatemia-aikansa "aidossa" La Masiassa, sillä tuohon aikaan La Masia (maatalo suomeksi) sijaitsi Camp Noun vieressä. Kyseinen talo sijaitsee vieläkin Camp Noun vieressä ja on nähtävissä vasemmalla puolella tietä lähestyessä stadionia Avinguda de Joan XXII:tä pitkin. Tällöin Maria Christinan metropysäkki on paras pelipäivänä.

La Masiassa Tito tutustui myös myöhempien vaiheiden valmentajapariinsa, Josep "Pep" Guardiolaan, joka siirtyi La Masiaan samana vuonna 1984. Heidän ystävyys jatkui vuosien ajan, jopa silloin kun kaverukset eivät samassa joukkueessa pelanneet.

Titon peliura ei koskaan ottanut täyttä nostetta. FC Barcelonan miehistössä mies ei lopulta pelannut kuin harjoitusotteluita. Vuonna 1990 keskikenttäpelaaja siirtyikin toiseen katalonialaisjoukkueeseen UE Figueresiin. Titon toinen kausi Salvador Dalin synnyinkaupungissa olikin seuran historian paras, sillä joukkue nousi Segunda Divisionissa aina kolmannelle sijalle asti. Nousukarsinnassa Cadiz oli kuitenkin vahvempi, eikä Figueres onnistunut nousemaan pääsarjatasolle.

Tämän jälkeen Tito saikin mahdollisuutensa La Ligassa. Keskikenttäpelaaja pelasi kolme kautta Celta Vigon riveissä, joskaan avauspaikan vakinaistaminen ei koskaan onnistunut ja peliaika jäi vähäiseksi. Aika Celta Vigossa oli Titolle pelaajauran kovin meriitti, vaikka ura jatkuikin vielä muutamia kausia. Pelaajauran mies lopetti UDA Gramenetissa vuonna 2001.

Valmentamisen pariin Tito hyppäsi heti kun pelaajaura oli taakse jäänyttä elämää. Vuosina 2001-2002 Tito valmensi Barcelonan U16 joukkuetta. Tämä joukkue olikin suhteellisen nimekäs näin jälkeenpäin katsottuna. Joukkueessa pelasivat mm. Leo Messi, Cesc Fabregas ja Gerard Pique.

Tämän vuoden jälkeen Tito valmensi Palafrugellia, Figueresia ja Terrassaa. Missään näistä ei varsinaisesti mitään menestystä tullut. Palafrugelin kanssa Titon joukkue tippui jopa Tercerasta paikallissarjaan.

Käänteentekevä hetki katalaanin valmennusuralla olikin hyppääminen Pep Guardiolan tiimiin Barcelona B riveissä vuonna 2007. Pep ja Tito veivätkin Barcelonan B joukkueen Tercerasta Segunda B:hen. Hieman yllättäenkin Pep Guardiola sai tämän kauden päätteeksi mahdollisuutensa Barcelonan edustusjoukkueen riveistä. Pep otti mukaan tutun apulaisensa, Titon.

Miehet olivat yhdessä puhuneet nuorena, kuinka he haluavat valloittaa maailman. Ja niin heidän voisi sanoa tehneen. FC Barcelona oli parivaljakon valmennuksessa kiistatta yksi historian parhaita jalkapallojoukkueita. Neljässä vuodessa he voittivat 14 pokaalia, mukaanlukien yhden triplan (eli La Ligan mestaruus, Copa del Reyn mestaruus ja Mestarien Liigan voitto).

Huhtikuun 27. päivä vuonna 2012 Tito Vilanova nimettiin Barcelonan uudeksi päävalmentajaksi Pepin poistuessa seurasta. Pep Guardiolalla oli kuitenkin vahva rooli nimityksessä, Pepin ollessa suuri tukija Vilanovan nimeämiselle.

Titon ensimmäinen kausi olikin menestys lukuunottamatta Mestarien Liigan pudotuspelejä, joissa Bayern Munchen oli selkeästi Barcelonaa edellä. La Ligassa Barcelona keräsi ennätykselliset 100 pistettä ja tällä varmistettiin mestaruus hyvissä ajoin.

Vilanovan joukkue oli kentällä hyvinkin tyypillinen Pep/Tito hybridi. Tito tunnettiin rakkaudestaan pallonhallintajalkapalloon, mutta entinen keskikenttäpelaaja toi siihen muutamia nopeuttavia elementtejä verrattessa Guardiolan aika kauteen. Barcelonalta nähtiin esimerkiksi enemmän pidempiä palloja kuin aiemmin. Lisäksi syötöt vastustajan boksin sisällä lisääntyivät. Tito muistetaan myös rohkeudestaan ja muutosvalmiudestaan oikeaa taktiikkaa valitessa.

Kausi ei ollut kuitenkaan pelkkää juhlaa. Joulukuussa 2012 Barcelona tiedotti Tito Vilanovan syövän uusiutuneen. Katalaani oli julkisuuden tietämätttä sairastanut ensimmäisen syöpänsä jo 2011. Kauden aikana Tito joutui hoitojensa vuoksi jättämään lukuisia otteluita väliin. Tällöin valmennusvastuu oli hänen apulaisvalmentajallaan ja hyvällä ystävällään Jordi Rouralla.

Kevään 2013 mestaruusjuhlissa koettiin koskettava hetki, kun Tito Vilanova omisti mestaruuden Eric Abidalille, joka kamppaili omien terveysongelmiensa kanssa. Heinäkuussa 2013 tunnelmat Barcelonassa olivat surulliset, kun Tito ilmoitti jättäytyvänsä pois päävalmentajan paikalta. Katalaanin terveys ei enää mahdollistanut täyspäiväistä valmentamista. Raporttien mukaan terveydentila ei tästä enää parempaan suuntaan mennytkään.

Perjantaina 25. huhtikuuta vuonna 2014 Tito Vilanova menehtyi sylkirauhassyövän seurauksena. 2,5 vuotta kestänyt taistelu päättyi syövän voittoon. Samalla hetkellä jalkapalloa seuraava maailma pysähtyi.

Vilanovan kuoltua Jordi Roura vahvisti, että Tito oli tavannut 6 päivää ennen menehtymistään seuralegenda Lionel Messin. Useita tunteja kestänyt keskustelu oli johtanut siihen, että silloinkin lähtökuopissa ollut Messi oli päättänyt jäädä seuraan. Samaan aikaan Manchester Cityssä operoivat ex-Barca-pomot Soriano ja Begiristain jäivät nuolemaan näppejään.

Titon arvostuksesta Barcelonassa kertonee myös, että mahtipontinen Barcelonan Katedraali Goticon kaupunginosassa oli varattu miehen muistotilaisuudelle. Tilaisuutta oli mahdollista seurata myös kolmelta isolta näytöltä kirkon ulkopuolella. Lisäksi tämä oli nähtävissä internetissä ja televisiossa. Paikanpäälle Goticoon muistotilaisuutta kertyikin seuraamaan tuhansia ihmisiä.

Ikäväksemme emme koskaan saa tietää, kuinka hyväksi valmentajaksi Tito Vilanova olisi kehittynyt ja mitä jalkapalloileva maailma menetti Vilanovan kuoltua. Muistan itse vieläkin kyseisen päivän lehtiotsikot Espanjassa: "Inolvidable" (suom: Unohtumaton). Oikeassa olivat. Titoa ei ole unohdettu, eikä ikinä unohdeta.

Descansi en pau Tito.

-Mika-

Lataa...