Artikkelikuva: Tarinoita lempinimien takaa
CC - Creative commons - Oscarmu90

16.9.2020

Tarinoita lempinimien takaa

Marengit? Leijonat? Patjantekijät? La Liga -joukkueilla on mitä ihmeellisempiä lempinimiä. Osa lempinimistä on hyvinkin selviä, ja tulevat seuran väreistä, mutta välillä lempinimet juontuvat historiasta vuosikymmenien takaa. Kokosimme tähän tarinat La Liga -joukkueiden lempinimien takaa.

Athletic Club

Bilbaon ylpeys tunnetaan yleisesti lempinimellä "Los Leones", eli Leijonat. St. Mammes Ceasarealainen oli kolmannella vuosisadalla elänyt lapsi ja marttyyri, joka heitettiin leijonien syötäväksi roomalaisten toimesta. Tarinan mukaan leijonat istuivat kuitenkin hänen jalkojensa juuressa kuuliaisesti, hurmaantunena hänen kristillisestä omistautumisestaan. Tämän jälkeen hänet tappoi Rooman sotilas. Hänen tarinansa levisi Baskimaahan Bilbaoon saakka, jossa nimettiin kirkko hänen mukaansa pyhiinvaeltajien toimesta. Athletic nimesi stadionin hänen kunniakseen ja fanit omaksuivat lempinimen "Los Leones - Leijonat".

Atletico Madrid

Madridilaisseura tuli 1960- ja 1970-luvuilla tunnetuksi tavastaan hankkia Etelä-Amerikkalaisia pelaajia ja sai täten nimen "Indios" Intiaanit. Ehkäpä tätäkin lempinimeä tunnetumpi on lempinimi "Los Colchoneros - Patjantekijät".

Patjantekijät nimestä onkin useampia eri tarinoita. Yksi selitys on, että seuran punavalkoraitaiset kotipaidat muistuttavat perinteistä espanjalaisen patjan kuviota.

Toisen tarinan mukaan Atletic Bilbaon edustaja vieraili aikoinaan Southamptonissa ja huomasi urheiluliikkeessä hyvä hinnan 50 kappaleen erälle punavalkoisia patjoja. Kyseinen edustaja osti ne pois ja antoi ne silloiselle yhteistyöseura* Atléticolle.

*) Vuonna 1903 baski-opiskelijat perustivat Athletic Club Madridin, joka tunnetaan nykyään nimellä Atlético Madrid.

C.A Osasuna

Osasuna tunnetaan lempinimellä "Los Rojillos - Punaiset", joka juontaa juurensa seuran väreistä. Itse Osasuna tarkoittaa baskiksi terveyttä, mutta voimaannuttavalla tavalla.

Cádiz CF

Cadizin lempinimi on "El Submarino Amarillo - Keltainen Sukellusvene", joka hieman harhaanjohtavasti on myös hieman tunnetumman La Liga -seura Villarrealin lempinimi. Cadizin tapauksessa lempinimi tulee sen keltaisista pelipaidoista. Cadizin fanit on tunnettuja rentoudestaan, iloisuudestaan ja janostaan. Suora suomennos eräästä Cadiz-fanien laulusta kuuluu "alkoholi, alkoholi, alkoholi, tulos ei merkkaa meille mitään". Tämä ei toki varmasti täysin pidä paikkaansa, mutta laulu kertoo paljon fanien suhtautumisesta elämään ja jalkapalloon.

Deportivo Alavés

Seuralla on kaksi lempinimeä. Toinen on "El Glorioso - Hohdokas/Mahtava" (eng. "The Glorious one"). Lisäksi Alavés tunnetaan nimellä "Babazorros" Nimellä viitataan papujen syömiseen, mistä Alavésin alue on tuttu. Zorro taas itsessään tarkoittaa kettua, joka on myös joukkueen maskotti.

Elche CF

Elche tunnetaan lempinimillä "Los Franjivedjes" ja "Los Ilicitanos". Eli "Vihreäraitaiset" ja "Elchestä kotoisin olevat". 1920-luvulta saakka Elche onkin kantanut paidassaan vihreävalkoista väritystä, mikä tekeekin lempinimistä ilmeiset.

FC Barcelona

Katalonian jätillä on useita lempinimiä. Barça on varmasti yleisin. Blaugrana johtaa taas jälkensä seuran pelipaidan väreihin (sininen ja purppura). Kataalniseuran kannattajien omaksuma "Culé" -lempinimi taas johtaa juurensa Camp De La Industrian stadionista, joka täyttyi aina ääriään myöten Barçan pelatessa. Tämä tarkoitti sitä, että fanit joutuivat istumaan ylimmällä rivillä stadionin reunoilla. Kadulta stadionia katsellessa näkyikin rivissä pelkkiä takapuolia. Tästä kannattajat saivatkin lempinimensä, culo kun espanjaksi tarkoittaa takapuolta.

Getafe CF

Madridin lähiön seura Getafe tunnetaan lempinimellä "Azulones - Syvä siniset". Tämä johtuu seuran käyttämän kotipaidan väristä, mutta tarina on hieman monipuolisempi.

Vuonna 1946 perustettiin seura, joka otti omakseen värit sekä logon vuonna 1933 kuopatulta samannimiseltä seuralta. Vuonna 1983 taloudelliset ongelmat kuitenkin kaatoivat tämänkin yrityksen, mutta instituutti siirtyi Club Deportivo Getafe Promesasille, jonka muodostivat Getafen reservijoukkue ja Club Peña Getafe. Saman vuoden huhtikuun 8. päivä Club Getafe Promesas muutti nimekseen Getafe Club de Futbol ja päätti jatkaa "Azulones" traditiota.

Granada CF

Andalucialaisjoukkueesta käytetään lempinimeä "Nazaries - Nasridilaiset". Nimellä viitataan kaupungin historiaan, eritoten Nasrid dynastiaan, joka kesti vuodesta 1230 vuoteen 1492 kun Alhambran alueet päätyivät kristinuskoisille.

Levante UD

Valencialaisseura Levanten lempinimi on "Granotas - Sammakot. Levante yhdistyi vuonna 1939 sillon toimineen Gimnastico FC:n kanssa. Levantella oli pelaajat ja Gimnasticolla stadion, nimeltään Estadio de Vallejo. Kyseinen stadion sijottautui työväenluokan alueelle vanhan joenuoman lähellä. Vanha joenuoma oli koti isolle määrää sammakoita.

RC Celta

Galiciasta Vigon kaupungista ponnistavan Celtan lempinimi on "Olivicos - Oliivipuut". Tällä nimellä kunnioitetaan Vigon kaupungin historiaa, sillä ennen muinoin kaupunki tunnettiin nimellä "Oliivien kaupunki".

Real Betis

Real Betis tunnetaan lempinimellä "Verdiblancos", joka juontuu seuran käyttämistä vihreävalkoisista paidoista, mutta erikoisempi lempinimi seuralle on "Heliopolitans", joka suomeksi taipuu muotoon Heliopoliitit. Tämä lempinimi juontaa juurensa siihen, että joukkueen stadion Benito Villamarin sijaitsee Sevillan Heliopolis nimisellä asuinalueella. Betis onkin aina tunnettu muutenkin vahvasta siteestä omaan alueeseensa, josta seura ja sen kannattajat ovat hyvin ylpeitä.

Real Madrid

Madridin valkoiset tunnetaan lempinimellä "Los Merengues - Marengit". Hieman erikoinen lempinimi suurelle seuralle, eikö vain? Tästä on allekirjoittanut lukenut ja kuullut monia erilaisia versioita, mutta ilmeisesti valkoinen peliasu muistutti ranskalaista jälkiruokaa sen verran, että joukkueen nimeksi muodostui "Merengues". Tämän lempinimen sai suurempaan suosioon eräs diktaattori Francoa tukenut radiotoimittaja. Ihmiset tykkäsi siitä ja nimi jäi elämään.

Real Sociedad

Real Sociedadin lempinimi Txuri-urdinak" tulee baskikielestä, jossa sanapari tarkoittaa sinivalkoista. Nimi juontaa juurensa sinivalkoraitaisiin peliasuihin, joita joukkue on kantanut vuodesta 1909, eli perustamisestaan asti.

Real Valladolid

Real Valladolidin lempinimestä "Pucelanos" on monta eri teoriaa. Pucelalla tarkoitetaan Valladolidin kaupunkia ja Pucelanosilla valladolidilaista. Yksi tarinoista, mistä Pucela sai alkunsa on, että kaupunki kävi sementtikauppaa Roomalaisen Pozzuoli nimisen kaupungin kanssa. Tuolloin Valladolid oli ainoa kaupunki, joka sai italialaiskaupungista materiaalia. Tämän edistävän vaikutuksen myötä Pozzuoli muutettiin muotoon Pucela ja tämä jäi seuran lempinimeksi.

SD Eibar

Eibarin lempinimi on "Los Armores - Asesepät". Historian saatossa 27 000 asukkaan kaupunki on tunnettu ase-, rauta- ja terästeollisuudesta.

SD Huesca

La Ligaan kaudeksi 2020/20 nousseen Huescan lempinimi "Oscenses" tarkoittaa monikossa ihmistä, joka on syntynyt Huescassa. Huescan kaupunki onkin ajan saatossa kokenut muutaman nimimuutoksen Oscensesta, Oscan ja Uescan kautta Huescaan.

Sevilla FC

Sevillan toisen suurseuran, Sevillan lempinimi on "Los Palanganas - Pesualtaat." Erikoinen nimi sai alkunsa, kun vuonna 1909 seura kiinnostui nuoresta työväenluokan pelaajasta. Kun seura on aina tunnettu Sevillassa keski-/ylemmän luokan seurana, sai tämä aikaan kohun seuran sisällä. Lopulta Sevilla ei kuitenkaan pelaajaa päätynyt hankkimaan, koska hän on vain "yksinkertainen työläinen". Tämä johti lopulta siihen, että seuran johtoportaasta lähti useampi henkilö pois ja perusti paikallisvastustaja Real Betiksen. Läksiäislahjana he antoivat Sevilla FC:lle lahjaksi valkoisen pesualtaan ja kirjeen. "Jätämme teille tämän altaan, jota koko elämän ajan käytätte keräten vuodatettuja kyyneleitä. Eikä epäonnistumisistanne, vaan meidän onnistumisistamme, koska tästä lähtien olette tietoisempia niistä kuin oma todellisuus".

Mainittakoon, ettei Los Palanganas ole aivan yhtä usein käytetty lempinimi kuin moni muu tällä listalla.

Valencia CF

Valencian tunnettu lempinimi on "Los Chés", jota ei voi ihan suoraan suomentaa, sillä Che sanana tarkoittaa paikallisessa slangissa 'hei' sanaa, mutta se voidaan paikallisessa murteessa liittää myös sanaan "kaveri" (eng. mate).

Toinen Valencian lempimistä on "Murciélagos - Lepakot". Lepakko on löydettävissä myös kaupungin vaakunasta. Tarina kertoo, että vuonna 1238 kuningas James I oli yrittänyt ottaa kaupungin takaisin haltuun maureilta. Legendan mukaan juuri lepakko auttoi Valencian valloituksessa, ja tämän takia eläin on nähtävissä useissa symboleissa Valencian alueella.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon myös, että DC Comics on haastanut seuran oikeuteen lepakon käyttämisestä logossaan. Valencia CF perustettiin vuonna 1919 ja ensimmäinen Batman ilmestyi vuonna 1940, joten jokainen vetäköön siitä omat johtopäätöksensä.

Villareal CF

Kuten jo aiemmin mainittu, Villarrealin lempinimi on "El Submarino Amarillo - Keltainen sukellusvene". Erikoista on, että nykyään kaikki muistaa seuran keltaisesta peliasustaan, vaikka joukkue omaksui sen täysin omakseen vasta vuonna 2003, olkoonkin, että niitä käytettiin seurassa aiemmin jo vuonna 1947.

Mika

Lataa...