Artikkelikuva: La Liga 2020/21 - Koronakurimus jatkuu

5.9.2020

La Liga 2020/21 - Koronakurimus jatkuu

La Ligan kausi 2019/20 sai hieman poikkeuksellisen lopun. COVID-19-virus laittoi Espanjan jalkapalloliiton ja La Ligan johdon pohtimaan mitä pelien kanssa tehdään. Pidetäänkö taukoa? Jätetäänkö kausi kesken? Pelataanko tyhjille katsomoille?

Niinhän siinä kävi, että loppujen lopuksi La Liga piti taukoa melkein kolme kuukautta, mutta suomalaisen keskikesän juhlan aikaan pelit jälleen rullasivat. Kesken kautta pidetty tauko tarkoitti sitä, että kauden viimeinen kierros pelattiin vasta heinäkuun 19. päivä. Kesä-heinäkuu ei ole aivan otollisin aika jalkapallolle, sillä Espanjassa lämpötilat kohoavat paahtavan kuumiksi.

Tauon jälkeen joukkueita odottivat tyhjät stadionit. TV-katsojia varten La Liga lanseerasi tietokoneella luodun katsomografiikan, "tilkkutäkin". Lisäksi TV-katsojille luotiin lisätunnelmaa lisäämällä tyhjän stadionin peliäänien päälle konsolipeli FIFA:sta tuotua yleisön ääntä. Tämä erikoinen lisämauste herätti keskustelua puolesta ja vastaan.

Allekirjoittanut myöntää, että nämä temput kuitenkin onnistuivat. Ne hämäsivät aivoja ja toivat lisätunnelmaa tyhjiltä stadioneilta välitettyyn TV-signaaliin. Mm. Bundesliigassa ei tällaisia äänitehosteita ollut, mikä tarkoitti sitä, että kentän kaikki pallokosketukset ja huudot välittyivät kotikatsomoihin, mikä tuntui hieman oudolta.

Kysymys kuuluu, että vaikuttiko kesken kautta pidetty tauko, tyhjät stadionit ja poikkeuksellinen kesäaika lopputuloksiin ja miten paljon? Varmasti vaikutti, mutta tuskin niin paljoa, että lopullisista sarjasijoituksista kannattaisi kenenkään kauheasti valittaa.

FC Barcelonalla oli La Ligan kärkipaikka ennen Korona-taukoa, mutta pelilliset ongelmat olivat nähtävissä jo ennen taukoa. Kesken kautta katalaaniseuran valmentajaksi tulleesta Quique Setiénistä ei ollut tekemään tarvittavia korjausliikkeitä, eikä joukkueen peli juuri parantunut edeltäjänsä Ernesto Valverden ajoista. Barcelonan kohtalo oli tyytyä sijaan 2. On selvää, että helppoon paikkaan ei Setien lehmäpeltojen keskeltä hypännyt, eikä korona-tauko varmasti miehen työsarkaa helpottanut. Videopalaverit Zoomissa kun aivan normaaleja joukkueharjoituksia vastaavat.

Mestariksi palanneen Real Madridin meno oli varsin vakuuttavaa Korona-tauon jälkeen, eikä se hävinnyt tauon jälkeen yhtään ottelua. Madridin valkoisten mestaruutta voidaan pitää täysin ansaittuna. Zinedine Zidanen miehistö oli varsin varmaotteinen läpi koko kauden, eikä suuria notkahduksia missään vaiheessa nähty. Vaikka Mestarien Liigan Lissabonin loppupelit jäivät kuninkaallisilta kokematta, lämmittää mestaruus varmasti pääkaupungissa. Ilman henkilökohtaisia virheitä, olisi myös Mestarien Liigan pysti ollut tänä vuonna otettavissa.

Pitkin viime kautta kritisoimme podcastissamme Real Madridin hyökkäyspeliä. Erityisesti joukkueen maalinteko-ongelmat puhuttivat kauden mittaan. Maalintekovastuu tipahti pitkälti ranskalaishyökkääjä Karim Benzeman harteille. Benzeman tilastoihin kirjattiinkin kauden päätteeksi 21 maalia ja kahdeksan maalisyöttöä. Real Madridin onneksi ranskalainen pysyi terveenä ja tulosta syntyi.

Real Madridin ja Barcelonan jälkeen, Atletico Madrid ja Sevilla ottivat haltuunsa sijat kolme ja neljä. Nämä joukkueet nähdään alkavalla kaudella Mestarien Liigan lohkovaiheessa.

Sevilla sai vielä elokuussa kruunun pitkälle kaudelleen ottamalla 3-2-voiton Eurooppa Liigan finaalissa Italialaista Internazionalea vastaan. Päävalmentaja Julen Lopeteguin kyyneleet finaalin jälkeen kertoivat paljon siitä, mitä voitto baskivalmentajalle merkitsi parin potkuihin päättyneen pestin jälkeen.

Eurooppa Liigan finaali merkitsi varmasti paljon myös Sevillan kokeneelle Ever Banegalle tämän jättäessä seuran kauden päätteeksi. Olemme podcastissamme käsitelleet argentiinalaisen keskikenttäpelaajan pelaamista ja väitämme, että annettavaa pelintekijällä olisi ollut vielä La Ligassakin. 32-vuotias Banega päätti kuitenkin siirtyä jäähdyttelemään Saudi-Arabiaan Al-Shababin riveihin. Häntä kaipaamaan jäävät sevillistojen lisäksi monet La Ligan ja jalkapallon ystävät.

Kauden suurin positiivinen yllättäjä oli sarjanousija Granada, joka onnistui nappaamaan lopulta sijan 7. Tämä tarkoittaa sitä, että andalucialaiset pelaavat alkavalla kaudella Eurooppa Liigan karsintavaiheessa. Pääsy euro-liigan lohkovaiheeseen olisi pienelle seuralle taloudellisesti valtava saavutus.

Kauden päätteeksi Espanyol, Leganes ja Mallorca putosivat sarjaporrasta alemmas Segundaan.

Kausi 2020/21

Uusi kausi ja uusi maailma. Kauden ympärillä leijailee valtavasti kysymysmerkkejä. Espanjalaiset ja fanit ympäri maailman odottavat, että stadionien ovet voidaan jälleen avata ja jalkapallokiimaa pääsee nauttimaan paikan päällä. Tätä artikkelia kirjoitettaessa uutiset koronaviruksen suhteen eivät ole kovinkaan positiivia Espanjassa ja on selvää, että kausi avataan tyhjille katsomoille.

Kaikesta epävarmuudesta huolimatta La Liga -kausi alkaa lähes ajallaan. Kauden ensimmäinen ottelu pelataan 11.9. Tuolloin yhteen iskevät viime kauden yllättäjä Granada ja baskiseura Athletic.

Otteluiden siirtämiset ovat hyvin mahdollisia kauden edetessä, mikäli tartuntoja tai altistumisia todetaan joukkueiden sisällä.

Toivottavasti pian tilkkutäkki voidaan heittää syrjään ja ihmiset sekä oikea tunnelma voisivat palata stadioneille. Kaukana tästä valitettavasti ollaan.

Joukkueista

Real Madridia ei voi ohittaa suurimpana suosikkina ensi kautta silmällä pitäen. Joukkue ei vielä ole tehnyt hankintoja ja seuran presidentti Florentino Perez onkin todennut, että sellaisia ei ole tulossakaan. Joukkue saa kuitenkin alkavalle kaudelle kolme uutta pelaajaa, jotka palaavat Madridiin lainepesteiltään. Nämä pelaajat ovat Sergio Reguilón, Álvaro Odriozola ja Martin Ødegaard. Yksittäinen suuri menetys madridistojen silmissä on Achraf Hakimi, joka siirtyi kesän lyhyen tauon aikana Internazionaleen Serie A:han. Moni näki Hakimissa potentiaalia, jota olisi Real Madridissa voitu käyttää paremmin hyväksi.

Barcelonassa huokaistiin viime viikolla helpotuksesta, kun seuralegenda Lionel Messi vahvisti jatkavansa seurassa hieman tuulisten vaiheiden jälkeen. Vahvistus argentiinalaisen jäämiseen saatiin, kun Goal.com pääsi haastattelemaan Messiä, joka puhui suunsa puhtaaksi. Messin mielestä Barçan nykyinen seurajohto ei ole tehtäviensä tasalla ja Messi kertoi haastattelussa suoraan seurapresidentti Josep Maria Bartomeun pettäneen lupauksensa, jonka mukaan Messi olisi kauden päätteeksi saanut lähteä seurasta ilmaiseksi. Erikoista kyllä, katalonialaiset urheilulehdet Sport ja Mundo Deportivo eivät näitä seurajohtoon kohdistuvia kritiikkejä huomioineet juuri mitenkään.

Lionel Messin lähtöhuhujen kuumimpina päivinä seurapresidentti Bartomeu kertoi olevansa valmis lähtemään seuran johdosta, mikäli Messi jatkaa. Nähtäväksi jää, aikooko presidentti tämän lupauksensa lunastaa.

"En koskaan menisi oikeuteen rakastamaani seuraa vastaan, joka on antanut minulle paljon.... Minun rakkauteni Barcelonaa kohtaan ei ikinä muutu", kertoi Lionel Messi Goal.comin haastattelussa.

Kaikki Barcelonassa tunnustavat joukkueen täydellisen remontin tarpeen. Asian ovat suoraan julkisesti ilmaisseet niin Lionel Messi, Gerard Piqué kuin seurapresidentti Bartomeukin. Joukkueen ovat jättäneet jo Arthur sekä Ivan Rakitic, joista ensimmäinen lähti Juventukseen ja jälkimmäinen Sevillaan. Myös Marc Cucurella jätti Barçan siirtyen Getafeen, jossa vietti jo viime kauden lainalla. Luis Suarezin, Samuel Umtitin ja Arturo Vidalin nimet ovat vahvasti siirtohuhuissa.

Kesän aikana katalonialaisseura nimitti itselleen kolmannen päävalmentajan 8 kuukauden sisään sisään, kun Ronald Koeman päätti siirtyä Hollannin maajoukkueen päävalmentajan paikalta takaisin Barcelonaan. Monet culet näkevät Koemanin seuralegendana, joka ratkaisi vapaapotkullaan Barcelonan historian ensimmäisen Mestareiden Liiga -voiton Sampdoriaa vastaan vuonna 1992. Valmentajana näytöt ovat kuitenkin olleet vaihtelevia.

Huomionarvoista on, että hollantilainen pelasi Johan Cruyffin johtamassa Dream Teamissa, rinnallaan mm. City-luotsi Pep Guardiola. Koeman onkin useaan otteeseen nimennyt Cruyffin inspiraatiokseen. Onko miehestä FC Barcelonan valmentajaksi? Kysyimme tätä Twitterissä, jossa seuraajistamme 70.6% päätyi tulokseen ei.

Atletico Madrid on ollut toistaiseksi hyvin hiljainen siirtomarkkinoilla. Viime kaudella joukkueeseen lainalla liittynyt Alvaro Morata lunastettiin 56 miljoonan euron hinnalla pysyvästi Wanda Metropolitanolle. Päävalmentaja Diego Siemone lähtenee kauteen tuttuun tyyliinsä 4-4-2 taktiikalla. Kuten viime kauden podcasteissakin nostettiin esiin, on argentiinalaisvalmentaja onnistunut kehittämään taktiikkaansa variaatioita ja muokannut sitä hieman. Mikäli seura haluaa alkavalla kaudella pysyä Barcelonan ja Real Madridin kyydissä, on sen onnistuttava löytämään otteisiinsa aimo annos tasaisuutta.

Villarealia voidaan pitää yhtenä siirtoikkunan yllättäjistä. Joukkue nappasi alkavalle kaudelle lainalle viime kaudella pirteästi esiintyneen nuorukaisen Takefusa Kubon Real Madridista. Lisäksi Keltaisen sukellusveneen keskikenttä sai erittäin kovan vahvistuksen Valenciasta, kun Dani Parejo liittyi joukkueeseen, kaiken lisäksi vielä ilmaiseksi. Parejo löytää pukukopista myös tuttuja naamoja, kun Valencian ex-pelaaja Coquelin ostettiin seuraan 6,5 miljoonan euron hinnalla. Kun Villarreal nimitti valmentajakseen vielä meritoituneen Unai Emeryn, voidaan valencialaisseuralta odottaa paljon alkavalla kaudella.

Sevillassa oltiin tyytyväisiä Ivan Rakiticin "kotiin" paluuseen. Kroatialaispelaaja saapui Barcelonaan juuri Sevillasta, eikä koskaan ole peitellyt rakkauttaan andalucialaisseuraan. Sevilla vahvisti kesän aikana myös viime kaudella seurassa pelanneen laitahyökkääjä Suson hankinnan AC Milanista. Suso ja toisella laidalla pelaava Lucas Ocampos ovat jälleen isossa roolissa alkavalla kaudella. Mainion viime kauden pelannut Ocampos saattaa toki vielä vaihtaa maisemaa, mikäli siirtohuhuja on uskominen.

Yksi kesän suurimpia paluumuuttajia on David Silva, jonka Real Sociedad hankki Real Madridiin palannutta Martin Ødegårdia korvaamaan. Monet olisivat mielellään nähneet viime vuodet Manchester Cityssä pelanneen Silvan takaisin Valenciassa, mutta epäilemme, että sekasorrossa oleva seura ei houkutellut palaamaan Valenciaan.

Ja Valenciasta puheenollen, mitä ihmettä tapahtuu Valenciassa? Peter Lim on Valencian johdossa varmasti jopa "suositumpi" kuin virkaveli Josep Bartomeu Barcelonassa. Valencian ovat kesän aikana jättäneet Ferran Torres (Manchester City), Rodrigo (Leeds) ja Ezequiel Garay (sopimus päättyi) sekä aiemmin mainitut Villarrealiin siirtyneet Daniel Parejo ja Francis Coquelin. Lähtijöistä viime kaudella kapteenina toiminut Parejo on eittämättä merkittävin menetys. Kun hankintojakaan ei ole tehty, on Valenciaa turha odottaa alkavalla kaudella kärkikahinoissa.

Celta Vigo oli päättyneellä kaudella yksi kestopuheenaiheita podcastissamme. Joukkue ei pelannut omalla tasollaan, mutta minimitavoite saavutettiin ja joukkue jatkaa La Ligassa. Joukkue vahvisti kesällä rivejään Álvaro Vadillolla, joka saapuu Galiciaan Granadasta ilmaissiirrolla.

Toinen rankasti alisuorittanut joukkue on ollut Real Betis. Sevillalaisjoukkue sai Manuel Pellegrinistä uuden valmentajan, vaikka kokenutta valmentajaa oltiinkin jo viemässä Kiinaan. Betis allekirjoitti myös sopimuksen vanhan tutun kanssa, kun oikean laitapuolustajan paikkaa pelaava Martin Montoya palaa joukkueeseen. Tämä kausi jäänee myös 39-vuotiaan seuralegenda Joaquinin viimeiseksi, vai jääkö?

Emme lähde arvioimaan loppusijoituksia sen kummemmin. Real Madrid on varmasti isoin mestarisuosikki. Tämän jälkeen Barcelona, Atlético Madrid, Sevilla ja Villareal taistelevat lopuista kärkisijoituksista. Real Sociedad pyrkinee tähän porukkaan myös, mutta nähtäväksi jää mihin baskiseuran rahkeet riittävät.

Mika

Lataa...