Artikkelikuva: Clásicossa kelpaa vain voitto

29.2.2020

Clásicossa kelpaa vain voitto

Sunnuntaina 1.3.2020 kello 22.00 koittaa jälleen se hetki, jolloin pelataan yksittäisistä sarjaotteluista se kaikkein suurin. On siis El Clásicon aika.

Syyskaudella pelatussa ja kertaalleen siirretyssä Clásicossa joukkueet tasasivat pisteet 0-0 -lukemin. Barcelona oli tässä ottelussa täysi vastaantulija. Oli suorastaan yllättävää, miten heikko isäntäjoukkue kotonaan oli. Real Madridin korkea prässi ja katalonialaisten huonot ratkaisut saivat joukkueen avaamaan peliään kerta toisensa jälkeen epätyypillisillä pitkillä palloilla. Barcelonan Luis Suárez ei saanut tarpeeksi hyvin kontrolloitua esimerkiksi Ter Stegeniltä tulleita pitkiä palloja ja kaksinkamppailut päättyivät useasti vieraiden voittoon.

Neutraalina katsojana voisi hyvin todeta, että Real Madridilta jäi tässä ottelussa yksi pilkku saamatta. Myös Real Madridin Gareth Balen paitsiona hylätty maali oli hyvin kyseenalainen tuomio.

Oli Barcelonallakin toki ottelussa omat paikkansa. Potentiaalisilta vaikuttaneet tilanteet kaatuivat kuitenkin kerta toisensa jälkeen huonoon viimeiseen syöttöön tai heikkoon viimeistelyyn.

Pakkovoitto

Joulukuinen Clásico on kuitenkin nyt mennyttä elämää ja kierroksia Camp Noun kohtaamisen jälkeen on pelattu useita. On helppo todeta, että sunnuntaina pelattava ottelu on käytännössä pakkovoitto molemmille joukkueille. Tilanne sarjataulukossa on se, että Barcelona johtaa sarjaa kahden pisteen erolla Real Madridiin.

Madridilaisilla on otteluun lähdettäessä alla kaksi tappiota. Los Blancos hävisi viimeksi viikolla 1-2 Manchester Cityä vastaan. Barcelonan lähtökohdat otteluun ovat tulosten perusteella hieman valoisammat, sillä joukkue pelasi Napolia vastaan 1-1 vierastasapelin. Viime viikonloppuna katalaanit voittivat La Ligassa Eibarin kotonaan 5-0.

Tuomaritoiminta jälleen suurennuslasin alla

Sunnuntain Clásicon tuomitsee "legendaarinen" Mateu Lahoz. Mies on oiva valinta ottelun tuomariksi, sillä molempien seurojen kannattajat ovat sitä mieltä, että valencialainen kokenut tuomari suosii vihellyksissään vastustajaa. Muiden La Liga -seurojen kannattajat puolestaan syyttävät Lahozia Real Madridin ja Barcelonan suosimisesta. Nähtäväksi jää, pysyykö peli Lahozin näpeissä, vai nähdäänkö jälleen kyseenalaisia vihellyksiä ja kortteja. Jos korteista puhutaan, pienimmät kertoimet punakorttien saajaksi lienee Real Madridin Sergio Ramosilla tai Casemirolla sekä Barcelonan Arturo Vidalilla.

Kokoonpanohuolia

Ottelun lähtökohdat ovat kokoonpanojen osalta molemmilla joukkueilla hieman erikoiset. Isoimpia poissaolijoita ovat Real Madridin uudestaan loukkaantunut Eden Hazard sekä Barcelonan Luis Suarez ja Jordi Alba.

Onkin mielenkiintoista nähdä, että miten Barcelonan vasemmalla laidalla puolustaja Junior Firpo pärjää Real Madridin vahvaa hyökkäystä vastaan. Otteet eivät tähän mennessä ole herättäneet culéissa kovinkaan suurta innostusta.

Barcelonan kohdalla eniten kysymyksiä herättää Quiqué Setienin valinnat joukkueen keskikentälle. Viime Clásicossa Roberto ja Rakitic eivät onnistuneet. Viimeksi mainitun otteissa on näkynyt muutenkin kauden mittaan flegmaattisuutta ja kroaatti ajautuu todella usein syöttövarjoihin, eikä tee elettäkään tullakseen sieltä pois. Kysymys kuuluu: onko Ivan Rakitic tarpeeksi hyvä pelaamaan Setienin vaatimalla tavalla? Entä Arturo Vidal? Vastaus on: ei ole. Kummallakaan ei ole riittävää syöttövalikoimaa, peliälyä tai pallottoman pelaajan älykkyyttä. Kaksikosta Vidal toki tekee töitä ja jaksaa juosta, mikäli ei ole pelannut itseään punaisella kortilla ulos pelistä.

Real Madridilla isoimmat kysymykset liittyvät Zidanen tapaan ryhmittää joukkueensa hyökkäys. Nähtäväksi jää, avaako madridilaisten keskikentällä hienoa kautta pelaava Federico Valverde Toni Kroosin ja Casemiron kanssa, vai valitseeko ranskalaisluotsi Kroosin ja Casemiron lisäksi avaukseen Luka Modricin.

On mahdollista, että Zidanen valitsee käyttöönsä saman formaation kuin joulukuun Clásicossa. Tuolloin valkoiset pelasivat 4-3-1-2 -muodostelmalla, jossa Isco voisi hyvinkin saada vastuuta keskikentän ylemmällä oksalla hyökkäyksen takana. Muodostelma toki elää ottelun aikana ja hyökkäystilanteissa se saattaa muuttua muotoon 4-3-3. Jos Zidanelta löytyy luottoa kohupelaaja Gareth Baleen, on 4-3-3 todennäköinen avausformaatio.

Ottelussa mielenkiintoista on nähdä kuinka korkealta Zidanen Real Madrid lähtee Barcelonaa prässäämään. Mestarien Liigan ottelussa Manchester Cityä vastaan prässi oli todella korkealla ja epäilemme niin tapahtuvan myös sunnuntaina Santiago Bernabéulla. Maalivahti ter Stegenille annetaan todennäköisesti rauha pitää palloa, mutta positiiviset syöttösuunnat otetaan pois.

Real Madrid merkannee topparit ja keskikentän pohjan, tai on ainakin hyvin lähellä näitä pelaajia antamassa painetta. Tällöin Barcelona joutuu jälleen pelaamaan pitkiä palloja, joita pienikokoinen joukkue ei välttämättä voita kovinkaan kummoisella prosentilla. Nähtäväksi jää keksiikö Setien lääkkeitä tähän vai toistuuko joulukuinen näytelmä.

Mikäli Barcelona haluaa hallita palloa, tarvitsee pallottomien pelaajien liikkua aktiivisemmin pois syöttövarjoista. Tällöin peliä voitaisiin avata linja kerrallaan lyhyillä syöttökombinaatioilla, kuten Setien haluaa.

Emme lähde arvailemaan tämän enempää, vaan jäämme odottamaan vesi kielellä itse ottelua. Toivottavasti näemme jälleen suuria tunteita ja dramaattisia tapahtumia. El Clásicoon, jos mihin, sopii erinomaisesti La Ligan slogan: More than football (enemmän kuin jalkapalloa).

Lataa...
Lataa...