7.1.2020

Uudistunut Super Copa de España

Espanjan Super Copaa on pelattu nykymuodossaan vuodesta 1982 asti. Vuonna 2019 Espanjan liitto ilmoitti, että jatkossa Super Copa pelataan kahden joukkueen "turnauksen" sijaan neljän joukkueen turnauksena.

Vaikka turnaus itsessään on varsin tuore, on samantyyppistä turnausta pelattu jo 1940-luvulta lähtien hieman eri nimillä. Esimerkiksi vuosina 1947-1953 pelattiin Copa Eva Duerte nimistä turnausta, jossa kohtasivat Copa De Generalísimon ja La Ligan voittajat. Vuosina 1952 ja 1953 ottelua ei pelattu, sillä tuolloin Barcelona voitti niin La Ligan kuin cupinkin.

Vuodesta 1982 pelatussa Super Copassa on siinäkin erikoisuuksia riittänyt. Esimerkiksi vuosina 1986 ja 1987 otteluita ei pelattu lainkaan. Ilmeisesti joukkueet eivät saaneet sovittua otteluille päivämääriä, joten ne jätettiin kokonaan väliin. Vuonna 1989 Real Madridille annettiin suoraan Super Copan pokaali, koska se voitti edellisellä kaudella sekä cupin että liigan.

Ensimmäistä kertaa Saudi-Arabiaan

Tällä kaudella Super Copa de España pelataan ensimmäistä kertaa neljän joukkueen voimin keskellä La Liga -kautta. Samalla kun tämä muutos ilmoitettiin, kerrottiin myös se, että seuraavan muutaman vuoden ajan ottelut pelataan King Abdullah Sports City stadionilla Jeddahissa, Saudi Arabiassa. Kritiikkiä tästä päätöksestä on tullut usealta taholta, La Ligan presidenttiä Javier Tebasia myöten. Kritiikkiä on esitetty aivan syystä. On huhuttu, että Espanjan liitto on tämän päätöksen myötä poiminut taskuihinsa 120 miljoonaa euroa. Pelien vieminen Saudi-Arabiaan kesken kauden on ennen kaikkea pyllistys kannattajia kohtaan.

Fakta kuitenkin on, että Saudi-Arabiassa pelataan. Ensimmäinen ottelupari on Valencia- Real Madrid, joka pelataan keskiviikkona kello 21.00 Suomen aikaa. Torstaina pelataan samalla kellonlyömällä Barcelona-Atletico Madrid. Näiden otteluparien voittajat kohtaavat sunnuntaina kello 20.00.

Välierä 1: Valencia-Real Madrid

Real Madrid sai jo alkuviikosta huonoja uutisia, sillä Karim Benzema ei ole näissä otteluissa käytettävissä loukkaantumisen vuoksi. Joukkueen, ehkä syyskauden tärkeimmän pelaajan poissaolo ei varmasti ilahduta päävalmentaja Zidanea. Poissa Real Madridilta ovat myös: Gareth Bale, Eden Hazard ja Marco Asensio. Nämä poissaolot tuovat Zidanelle varmasti mietittävää kokoonpanoa valitessa. Voisiko tässä olla James Rodriguezin mahdollisuus?

Valencia ja Madrid kohtasivat viimeksi 15.12.2019 ja pelasivat erittäin tiukan 1-1 tasapelin, jossa Benzema tasoitti vasta lisäajalla. Real Madrid piti ottelussa odotetusti palloa ja Valencia pyrki murtamaan Realia suoraviivaisilla vastahyökkäyksillä. Tämä, on oletettavasti myös ennakkoasetelma keskiviikon Super Copan välierässä. Valencian Daniel Parejon johtama tiivis 4-4-2 nopeine laitanousuineen Ferran Torresin ja José Gayan johdolla tulevat aiheuttamaan ongelmia myös tässä ottelussa.

Real Madridin Luka Jovicilla on Benzeman puuttuessa isot saappaat täytettävänä. Madridin valkoisten maalinteko on nojautunut alkukaudella liiankin paljon Benzeman varaan, joten tulitukea on syytä löytyä myös akselilta Rodrygo - Vinicius JR.

Välierä 2: Barcelona-Atlético Madrid

Barcelona pelasi viimeistelyotteluna 2-2 tasapelin Cornellalla Espanyolia vastaan. Atlético Madrid vastaavasti voitti omansa 2-1 Levantea vastaan.

Kumpikaan joukkue ei joulutauon jälkeisessä ottelussaan vakuuttanut. Erityisesti Barcelona oli erittäin heikko Espanyolia vastaan omassa hyökkäyspelissään. Atlético Madrid on osoittanut piristymisen merkkejä pienoisen notkahduksen jälkeen, ja onkin voittanut viimeiset kolme otteluaan La Ligassa.

Merkittävimmät poissaolot tästä otteluparista ovat FC Barcelonalla. Poissa katalaanien kokoonpanosta ovat ykkösmaalivahti Marc-André ter Stegen, Arthur ja Ousmane Dembele. Näistä viimeksi mainitun poissaoloihin on varmasti Barcelona ja Valverde jo jossain määrin tottunut. Kakkosmaalivahti Neto on hyvä korvaaja, mutta aivan saksalaisen ter Stegenin tasoinen ei brasilialainenkaan ole. Arthurin tilanne on ollut jossain määrin hieman hämmentävä, sillä miehen olisi pitänyt olla kunnossa jo joulukuun puolella, mutta lihasvamma pitää brassikeskikentän poissa pelikentiltä vielä tammikuun loppuun saakka. Loukkaantumisen aikana brasilialainen on nähty mm. lumilautailemassa Andorrassa, joten lähellä keskikenttäpelaajan paluu lienee.

Atléticolla poissa ottelusta on Diego Costa, jonka maaleja ja taistelutahtoa Diego Simeone varmasti kaipaisi. Kuten podcastissamme olemme puhuneet, joukkueella on käsissään maalinteko-ongelma, johon sen tarvitsee löytää ratkaisuja tavalla tai toisella. Pelin rakenne madridilaisilla on kuitenkin kunnossa ja maalipaikkoja syntyy.

Lataa...
Lataa...